Backlinks

Om du har mycket bra innehåll på din sajt, så kommer folk att uppskatta det, och länka till dig. Dessa så kallade backlinks blir för Google och andra sökmotorer en sorts ”röst” på att din sajt är trovärdig. Och ju trovärdigare eller starkare källa, desto trovärdigare är rösten, generellt sett. Detta i sin tur innebär att ju trovärdigare Google uppfattar din sajt, desto högre upp i de organiska sökresultaten kommer du.

Nu duger det ju inte att springa ut på forum eller bloggar och spamma länkar till din site. För att länkarna ska relevans så måste sökmotorerna uppfatta att länken är skapad naturligt. Det finns två typer av länkar, ”no-follow” respektive ”do-follow”. Det är bara do-followlänkar som ger den mottagande sidan en SEO-boost. De flesta länkar du kan få genom att kommentera bloggar eller skriva på forum är av den sämre, ”no-follow” varianten. Samtidigt är en inlänkningsprofil enbart bestående av do-followlänkar också suspekt, så en del no-followlänkar är bra att blanda ut med.

Vidare bör sajten som länkar ut handla om samma, eller liknande, ämne som målsajten. En läsare, eller för den del Google, kommer exempelvis inte tycka det är lyckat när man länkar ut till casinosajter från en matlagningsblogg.

Backlinks är helt enkelt länkar från andra sajter till din sajt.
Backlinks är helt enkelt länkar från andra sajter till din sajt.

Länkbyten – att skaffa Backlinks

Ett länkbyte är precis vad det låter som: ”Jag länkar till dig om du länkar till mig”. Även om detta sällan skadar, och är en fullt legitim strategi för att bygga backlinks till en sajt, så ser Google igenom detta och ger inte så stor länkkraft åt bytet. Starkare byten är i stället ”Du länkar från sajt A till min sajt B, och jag länkar i min tur till din sajt C”, ett så kallat trevägsbyte. Man kan tänka sig ännu mer avancerade byten, typ A länkar till B och som tack länkar C till D.

Alla länkbyten kräver dock att du har något intressant att byta med. Har du en helt nyskapad sajt så är det naivt att tro att Aftonbladet vill göra ett länkbyte med dig, för att ta ett hypotetiskt exempel. Då får man ta till andra metoder, exempelvis skriva väldigt bra content och sedan kontakta andra sajter och fråga om de kan tänka sig att länka till dig. Ett sätt att jobba med länkbyten själv är via satellitsajter. Vissa sajtägare vill också köpa länkar från respekterade sajter, vilket egentligen Google ser allvarligt på om Google kan avslöja köpet.

Kontakta oss om du vill veta hur vi kan hjälpa dig med ditt länkbyggande.